czwartek, 18 lipca 2013

Muffinki z jagodami i porzeczkami



Kolejna porcja muffinek tym razem połączenie jagód i czerwonych porzeczek okazało się strzałem w dziesiątkę:). A przepis ten znalazłam na blogu u Domi.


Składniki
- 450 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 240 g cukru
- 250 ml mleka
- 6 łyżek stopionego przestudzonego masła
- 100 g jagód
- 100 g porzeczek czerwonych


Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól.
W drugiej misce roztrzepać jajka, wsypać cukier i chwilkę ubijać, po czym wlać mleko i wymieszać.
Połączyć suche składniki z mokrymi (ja je zmiksowałam) i dodać masło - wymieszać.
Na samym końcu wsypać jagody i porzeczki i całość delikatnie wymieszać.
Nałożyć ciasto do papilotek do  3/4 wysokości, i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż się muffinki zarumienią.






< /a>

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że muffinki Ci (Wam!) smakowały i że tak fajnie wspierasz akcję, dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń