Strony

czwartek, 2 maja 2013

Zapiekanka z kaszą gryczaną



Jak już kiedyś pisałam nie przepadam za kaszami. Ale ta zapiekanka znaleziona z gazecie Moje Smaki Życia była bardzo bardzo dobra.. Robi się ją szybko i równie szybko znikła z naszych talerzy.


Składniki
- 2 woreczki kaszy gryczanej parzonej Kupiec
- papryka czerwona
- por
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 100 ml śmietany 18%
- kawałek parmezanu



Kaszę ugotować według wskazań na opakowaniu.
Paprykę oczyścić, pokroić w szerokie paski, a obrane jabłko w cienkie ćwiartki. Białą część pora pokroić w krążki. Paprykę, jabłko i por wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć papryką, przesmażyć aż papryka zmięknie.
W misce wymieszać kaszę z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą. Zalać śmietaną, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zapiekać 20 minut.



1 komentarz: