Strony

czwartek, 18 kwietnia 2013

Muszle z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym



Nadziewanego makaronu dawno nie robiłam, aż w końcu się zmobilizowałam. Robi się to dość szybko i smakuje rewelacyjnie.


Składniki
- Makaron muszle Czaniecki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- pomidory w puszcze
- kawałek sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka ostra

Makaron gotować około 10 minut.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę włożyć na patelnię i podsmażać, po chwili dodać czosnek. Następnie dodać mięso mielone, dodać sól , pieprz i paprykę. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
Do osobnego garnuszka włożyć pomidory z puszki, przyprawić je solą i pieprzem, dodać oregano i gotować żeby się rozpadły (około 15 minut). Następnie zmiksować je blenderem.
Gdy wszystko ostygnie faszerować muszle mięsem mielonym i układać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem z pomidorów i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach.

2 komentarze: