Strony

niedziela, 8 marca 2015

Likier czekoladowy



Lubię wszelkiego rodzaju likiery, więc gdy ten zobaczyłam na blogu Sto kolorów kuchni postanowiłam go zrobić. Zrobienie jego zajmuje dosłownie chwilkę, a jest pyszny. Można go użyć do ciast, deserów lub po prostu wypić :D. A co najważniejsze gotowy jest do spożycia od razu ;).


Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 300 ml mleka (3,2%)
- 200 ml wódki
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika


Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier i podgrzewać aż całość się połączy. Dodać przyprawę i wymieszać. Do zimnego mleka czekoladowego dolać wódkę i wymieszać. Przechowywać w lodówce.