Strony

wtorek, 29 lipca 2014

Muffinki z porzeczkami



Kolejna propozycja na muffinki tym razem z porzeczkami. Wyszły bardzo dobre, mało słodkie - uwielbiam :). Przepis oczywiście dodaję do akcji Domi.


Muffinkowo IV u Domi w Kuchni

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 ml oleju
- jajko
- 500 g porzeczek


W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko , olej oraz jajko.
Składniki suche dodajemy do mokrych i niedbale mieszamy.
Dodajemy porzeczki i chwilkę mieszamy.
Przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.







poniedziałek, 21 lipca 2014

Makaron w 15 minut



Kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad.



Składniki
- por
- czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- 300 g mortadeli
- śmietanka 18%
- makaron rurki Czaniecki


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pora umyć, oczyścić, włożyć na patelnię i podsmażyć. W między czasie zająć się papryką umyć oczyścić pokroić w kostkę i dodać do pora - smażyć około 5 minut.
Mortadelę pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Gdy warzywa z mortadelą się podsmażą dodać śmietankę i ser żółty. Gotować tak długo aż ser się rozpuści i sos stanie się gęsty.
Makaron dodać do sosu, wymieszać i podawać.




poniedziałek, 14 lipca 2014

Kotleciki z kurczaka z papryką



Tym razem propozycja obiadowa, na przepyszne kotleciki.


Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- duża cebula
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki magii
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- sól
- pieprz



Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy , kroimy na kosteczkę i wrzucamy do miski.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i również kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do kurczaka.
Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
Do wymienionych wyżej składników dodajemy kartoflankę, magii, olej, jaja i przyprawy.
Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju placuszki.

Ciasteczka Kruche zbożowe z Kupca



Jakiś czas temu od Pani Magdy z Kupca otrzymałam kolejną paczuszkę, a w niej znalazłam przepyszne ciasteczka zbożowe. Bardzo nam z córcią smakowały, a co najważniejsze ja byłam nią, że tak brzydko powiem 'obżarta :D'. Ciasteczka te można zabrać do pracy jak i dać dziecku do szkoły. Polecam je spróbować, bo są bardzo dobre.

poniedziałek, 7 lipca 2014

Muffinki z czereśniami



Muffinki z czereśniami przygotowałam specjalnie na akcję, która trwa u Domi. Ale także z okazji imienin mojego mężusia :). A przepis ten znalazłam na blogu Kuchnia Szeroko Otwarta.


"Muffinkowo IV u Domi w Kuchni"

Składniki
- 200 g czereśni
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
-  2 łyżeczki cukru waniliowego


Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i odstawić do lodówki.
Czereśnie umyć i wydrylować.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy.
Do składników mokrych dodać suche i wymieszać niedbale.
Dodać czereśnie i przemieszać
Ciasto nakładać do papilotek, na to nałożyć kruszonkę.
Piec w 200 stopniach 20 - 25 minut.









niedziela, 6 lipca 2014

Kompot na zimę z czereśni



Tym razem zapraszam na przepyszny kompot z czereśni z nutką orzeźwienia bo z cytryną.


Składniki
- kg czereśni
- na każdy słoik po 2 łyżki cukru
- na każdy słoik po plasterku cytryny
- woda


Czereśnie myjemy i drylujemy, po czym wkładamy do słoików. Zasypujemy dwoma łyżkami cukru i dodajemy po jednym plasterku cytryny. Zalewamy gorącą przegotowaną wodą i zakręcamy słoiki.

czwartek, 3 lipca 2014

Lemoniada cytrynowa z miętą



Przepis na tą wspaniałą i orzeźwiającą lemoniadę znalazłam w książce Nigelli Lawson "Nigella Ekspresowo". Polecam ją zrobić w upały bop jest przepyszna.


Składniki
- 2 cytryny
- garść listków mięty
- 4 łyżki cukru (można dać mniej)
- woda


Cytryny dokładnie parzymy i myjemy. Następnie kroimy całe cytryny razem ze skórką na ósemki i wkładamy do blendera lub robota kuchennego. Dodajemy listki mięty zalewamy wodą i blendujemy.
Przecedzamy przez sito i pijemy mocno schłodzone.